ALT CREDIT, ALTE ÎNDATORĂRI

Noul credit bancar de aproape 30 de milioane de euro pe care Primăria Buzău îl va contracta pentru realizarea unor obiective de interes local va crește și mai mult gradul de îndatorare al administrației locale. Potrivit unor date ale Ministerului Finanțelor, în luna noiembrie 2023, Buzăul se afla pe primul loc în țară, cu 16,11% , din punct de vedere al gradului de îndatorare. Gradul de îndatorare stabilit pentru 2024 este de 20 %, urmând ca vârful – de 25% – să fie atins în 2028. Asta înseamnă că municipiul Buzău se apropie de limita maximă permisă de lege, adică de 30% din veniturile proprii.

Potrivit datelor Ministerul Finanțelor, la sfârșitul trimestrului 3 al anului trecut, Primăria Buzău avea acumulate împrumuturi în valoare totală de peste 55 de milioane de euro. Reprezentanții Primăriei Buzău susțin însă că orașul nu este chiar atât de îndatorat.

Reprezentanții Primăriei Buzău spun că realizarea acestui nou credit este singura variantă pentru demararea și continuarea unor proiecte de investiţii.

Noul împrumut contractat de Primăria Buzău a stârnit discuţii aprinse în Consiliul Local Municipal.

Responsabilii din Primărie afirmă că toate împrumuturile au fost folosite pentru modernizarea și dezvoltarea orașului.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, pentru investițiile publice nespecificate, Primăria Buzău a împrumutat în 2018 de la CEC Bank aproape 10 milioane de euro. Împrumutul este scadent în anul 2028. Creditele accesate până acum de administrația locală au scadența până cel târziu în anul 2038.

Related posts